Tips brandhout

 

Brandhout

 
Het omsteken van een openhaard of een houtkachel zorgt bij velen voor een gezellige warmte binnenshuis.  Het is dan ook van groot belang dat men hierbij voor de juiste houtsoort kiest.  Zowel hard hout als zacht hout zijn beiden geschikt voor de openhaard.  Het voordeel van hardhout is dat men een mooiere vlam behoud, ook de kolen blijven langer gloeien. Daarentegen branden zachte houtsoorten wat sneller op.  Harde houtsoorten geven dan ook langer stookplezier, zachte houtsoorten geven meer warmte in korte tijd. 
 

Droog hout:

 
Het hout met vooral droog zijn.  Branden met nat hout levert een sissend geluid met daarbij een grote rookontwikkeling.  Tevens een vuur aanhouden met nat hout lukt niet zo goed.
 

Brandhout opslaan: 

 
Om half droog hout op te slaan tot droog hout dient met rekening te houden met een  aantal aandachtspunten voor het verkrijgen van droog hout.
  1. Maak een houthok waar de wind vrij spel heeft, leg het hout los van de grond en los van de muur zodat de lucht er van alle kanten bij kan.  Zorg er ook voor dat het beschut is tegen de regen.
     
  2. Leg het hout zeker niet binnen ook niet in de garage, het droogt minder goed en bovendien geeft het de in het hout aanwezige water af aan de ruimte.
     
  3. Maak een hok zo groot dat u een jaar of twee vooraf kan beginnen, drogen.
 

Soorten hout:

 
Eik is een hard hout, droogt niet zo gemakkelijk waardoor het drogingsproces iets langer duurt, heeft een dikke schors en is één van de houtsoorten die het langste brand.
Es is een hard hout, droogt sneller dan eik en heeft ook minder schors.
Berk is een zacht hout, droogt snel en is ideaal voor speksteenkachels die een snelle verbranding nodig hebben zodat de steen de warmte kan afgeven.